Cerrahi onkolojisi nedir?

14.07.2023
744
A+
A-

Cerrahi Onkolojisi; kanserin teşhisi ve tedavisi için cerrahi yöntemleri kullanmayı amaçlayan bir kanser bakım alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Cerrahi onkolojisi nedir?

Cerrahi Onkolojisi; kanserin teşhisi ve tedavisi için cerrahi yöntemleri kullanmayı amaçlayan bir kanser bakım alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Cerrahi onkoloji bölümü; ağrıyı kontrol etmeye, hastaların konfor seviyelerini arttırmaya ve kansere bağlı olarak görülen belirtilerin ve yan etkilerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması için çalışmaları sağlamaktadır.

Cerrahi Onkoloji
Cerrahi Onkoloji

Kanser hastalarının ameliyat işlemleri için uygun olup olmadığını, kanserin türünü ve tipini, kanserin büyüklüğünü, kanserin yerini, kanserin derecesini ve evreleri gibi faktörlerin yanı sıra; diğer fiziksel özellikler de dahil olmak üzere hastaların tüm ayrıntıları ile detaylı bir şekilde ilgilenmektedir.

Onkolojik cerrahlar; kanserli organ ve dokuların mümkün olduğu kadar vücuttan çıkartılması ya da tümörlerin mevcut boyutlarını küçültmeye yönelik bir takım işlemleri yapmakta olan uzmanlardan oluşmaktadır. Böylece hastalar çok daha az ağrı çekerken, kanserin belirtileri de yok denecek kadar azalabilmektedir. Bir hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı birçok farklı kritere bağlı olmaktadır.

Cerrahi Onkoloji Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Onkoloji
Cerrahi Onkoloji

Laparoskopi: Bu ameliyat yönteminde hastalara birkaç tane küçük kesi atılmaktadır. Bu kesiler arasından küçük bir kamera yerleştirilmekte ve bu kamera yöntemi ile gereken işlemler başarılı bir şekilde sağlanmaktadır. Bu ameliyatlarda iyileşme süresi, diğer operasyonlara göre çok daha kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

Lazer cerrahisi: Bu tedavi yönteminde; yüksek yoğunlukta bir ışık demeti ile ameliyatlar sağlanmaktadır.

Kriyocerrahi: Bu yöntem ile beraber, cerrahi onkoloğun sıvı nitrojen yardımı ile kanserli olan dokuları ve organları dondurduğu ya da öldürdüğü ve hastalığın bu şekilde tedavi ettirildiği bir operasyon yöntemidir.  

Robotik cerrahi: Bu yöntemde cerrahi onkolog görevinde yer alan doktor, cerrahi aletleri elleri yerine son sistem bilgisayarlar sayesinde kullanmakta ve ameliyat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Cerrahi Onkoloji
Cerrahi Onkoloji

Cerrahi Onkolojisi Hangi Durumlarda Kullanılmamaktadır?

Kanser hastalarının tümü incelendiğinde, her hastaya cerrahi müdahale yapılması mümkün olmamaktadır. Kan kanseri olan hastalarda, ameliyat yapılması mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda farklı tedavi yöntemleri devreye girebilmektedir. Yine bazı hastalarda tümörlerin yeri, alanı ve diğer hastalıklar ile düşünüldüğünde ameliyat tercihi hastalar için uygun olmayabilmektedir. Böyle durumlarda cerrahi yöntemler yerine alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

5/5 - (1 vote)

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.